Rödcederolja

Fakta Rödcederolja

Rödcederolja hör till gruppen eteriska oljor.

Idag används rödcederoljan främst vid parfymtillverkning (bl.a. i Calvin Kleins parfym, CK IN2U). Under antiken lärde sig de gamla grekerna extrahera oljan, främst för att använda som bekämpningsmedel på åkrarna, men även gnida in garderober i syfte att förstärka cederträet då den ansågs hjälpa mot bekämpning av mal. Användningskombinationen av denna eteriska olja är något som fortsatt in i våra dagar.

Det aktiva ämnet i rödcederträet är rödcederoljan. Det är rödcederoljan som aktivt fördriver skadedjur. Rödcederträ rekommenderas att användas i kombination med rödcederoljan. Detta då rödcederoljan är 100% koncentrat från rödcederträet. Dock är rödcederolja likt andra eteriska oljor flyktig, vilket gör dess verkan tillfällig.

För en mer beständig effekt droppa gärna några droppar rödcederolja för att förstärka effekten av rödcedern. Om man redan fått skadedjur i sitt hem som man önskar bekämpa är rödcederoljan att starkt rekommendera i kombination med rödcederträ, för bättre och snabbare effekt.

Likt exempelvis olivoljan är rödcederoljan känslig för temperaturförändringar. Detta visar sig på träet i form av vita kristalliseringar, eller ”ludd” som en del även kan uppfatta det. Detta är helt ofarligt och man kan enkelt borsta av det om man så önskar.