Husspindel

Husspindel

Tegenaria domestica

Husspindeln är en av våra största spindelarter och själva kroppen blir 6-10 mm lång medan benen ofta blir 5-6 mm långa. Spindeln är normalt brun och har ett sicksackmönster på magen. Dessa spindlar kan bitas, vilket är obehagligt men inte farligt för människor. Husspindeln är vanlig att se i lugna vrår lite varstans i hus och hem där det är en aning fuktigare, som t ex i källare, på vindar och i ladugårdar. Även utomhus kan man få syn på dessa spindlar. Husspindeln kan leva i flera år och de är inte lika skickliga på att spinna nät som många andra spindlar utan det blir mest ett virrvarr av trådar. Nätet placeras oftast i hörn vilket gör att det får en trekantigt utseende. Husspindelns nät är inte klibbigt utan när flugor och andra insekter landar på nätet så sätts det i gungning och spindeln rusar då snabbt fram och äter upp sitt byte. Rödcederolja är ett väldigt effektiv och helt naturlig medel för att bli av med spindlar på.

Parningstiden för husspindeln är i maj och juni och lite senare lägger honan äggen i en kokong (ett hölje). Kokongen är ofta klädd med sandkorn och hänger i det egentliga nätet eller på ett passande ställe i närheten.

Vuxna husspindlar kan man se hela året. De spindlar som man ibland kan se springa över golvet är bara tillfälliga gäster i huset eftersom inomhusklimatet normalt är alltför torrt för att dessa spindlar ska trivas.

Husspindeln ser väldigt illa vilket gör det mycket enkelt att fånga den genom att hålla en glasburk framför den och sedan peta på den bakifrån. Spindeln går då direkt i fällan.

Husspindel