Harlekinspindel

Harlekinspindel (Sebraspindel)

Salticus scenicus

Harlekinspindeln, eller sebraspindeln som den också kallas, eftersom den med sina karaktäristiska vita och mörkbruna eller svarta ränder har en likhet med zebror, blir 4-7 millimeter lång. Harlekinspindeln är en spindel i familjen hoppspindlar och den är en spindel som jagar sitt byte aktivt. Liksom övriga hoppspindlar så är sebraspindeln aktiv i solsken. Då det är dåligt väder gömmer sig spindeln i en spricka eller ett hål där den spinner sig ett skydd av spindeltråd.

Med hjälp av sin mycket skarpa syn avsöker serbraspindeln sin omgivning, till exempel en solbelyst mur eller ett plank, för att finna flugor eller andra  liknande bytesdjur. Då spindeln har lokaliserat ett möjligt byte så smyger den sig fram till det och gör plötsligt ett språng och landar på sitt byte. Då den har landat på bytet håller den fast detta med sina kraftiga framben och biter snabbt ihjäl det med sina kraftiga giftkrokar.

Bland harlekinspindlar så är hannen och honan ganska lika varandra, men hannen har kraftigare överkäkar och giftkrokar. Före parning så utför hannen en parningsdans där han sträcker ut frambenen på sidan medan han rör sig i sicksack fram och tillbaka framför honan. Är honan parningsvillig så följs parningsdansen av själva parningen. I ett rede av klibbiga trådar läggs sedan 25-30 ägg. Arten övervintrar under lite lös bark eller liknande, där den också spinner ett skydd.

Zebraspindel